Novosti

Kategorija:
19.05.2021

Iza nas su dva građanska foruma, održana u Banja Luci i Gradišci, koji su izazvali veliku pažnju javnosti, o čemu svjedoči preko 36 000 pregleda ova dva foruma putem društvenih mreža.

Forume organizujemo sa ciljem promocije kulture dijaloga, ali i edukacije građana na koji način mogu da da budu aktivni učesnici promjena u svojoj mjesnoj zajednici i svom gradu. Projekat „OBEĆANO! UČINJENO?“ se realizuje u svrhu povećanja svijesti i odgovornosti građana da se aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici, kao i izboru njihovih predstavnika u okviru mjesnih zajednica, te utvrđivanja da li se predizborna obećanja ostvaruju.

Slijede forumi u Srpcu, Laktašima i Prnjavoru, koji će kao i prethodna dva, kroz interakciju građana i odbornika imati za rezultat usvojene građanske inicikative za koje će se odbornici dalje zalagati u svojim skupštinskim klupama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

OBEĆANO! UČINJENO?
Kategorija:
07.04.2021

Kroz projekat OBEĆANO!UČINJENO? organizujemo niz građanskih foruma u Banja Luci, Gradišci, Laktašima, Srpcu i Prnjavoru, koje će građani moći da prate uživo putem portala Micromreža i Infoveza. Pozivamo sve građane da upute pitanje za odbornike putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Prvi forum će se održati u Banja Luci, 14.04.2021., a gosti odbornici su: Dijana Ješić, Dragan Banjac i Saša Lazić. U izazovnim vremenima važno je pokazati da je interes građana ispred svih drugih ciljeva, te da uvijek postoji mogućnost za dijalog i usaglašavanje inicijativa koje će doprinijeti opštem dobru. Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Kategorija:
19.02.2021

U pripremi je nastavak serije kratkih dokumentarnih filmova u kojima se razgovara sa neobično-običnim ljudima. Ovi ljudi su, na neki način, heroji svakodnevice, naše komšije i prijatelji koje život nije mazio, ali koji žive ispunjen i srećan život, bez obzira na životne okolnosti. Cilj projekta (NE)VIDLJIVI je želja da se prikažu pozitivni primjeri i životne priče koje i pored stigme i marginalizacije uspijevaju da prežive i odupru se brojnim preprekama koje ovo društvo svakodnevno nameće. Želimo da prikažemo ljude „borce“ koji su danas marginalizovani (osobe sa invaliditetom, Rome, LGBT populaciju, raseljena lica, pripadnike manjinskih naroda i dr.), njihove životne priče i način kako su uspjeli, ali i prikazati odnos društva prema njima i probleme sa kojima se suočavaju i pored svoga uspjeha.

Kategorija:
15.02.2021

Pozivamo Vas da budete dio VI Međunarodne naučne konferencije „Društvene
devijacije”, na temu UNAPREĐENJE KVALITETA ŽIVOTA DJECE I MLADIH,  koja će se održati 10.09. i 11.09.2021. godine u Banjoj Luci.
Sve detalje možete vidjeti u pozivnom pismu u prilogu ove stranice. Podsjećamo da se Zbornik sa naučnog skupa nalazi u naučnim bazama CEEOL, ERIH PLUS, SJIF Journal
Master List (SJIF 2019 – 5,679).

Prilog:
Download this file (Pozivno pismo 2021.docx)Pozivno pismo 2021.[ ]60 kB
Kategorija:
20.09.2020

V Međunarodna naučna konferencija „Društvene devijacije“ na temu “Porodica i savremeno društvo- izazovi i perspektive” održana je 18. i 19.09.2020. u Banja Luci. Tema konferencije je izuzetno aktulena. Porodica je u današnje vrijeme suočena sa brojnim teškoćama i problemima kako bi se održale i ispunile pretpostavljene funkcije i očekivane uloge. Promjene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posljedice na stanje, razvoj, ulogu i mjesto porodice u društvu. Cilj ovogodišnje konferencije je bio da se prezentuju dosadašnja iskustva stručnjaka i naučnih radnika, efikasna rješenja, pogledi i pristupi u vezi sa temom skupa, kao i rezultati istraživanja čija praktična upotreba može unaprijediti funkcionalnost savremene porodice.

 Konferencija je realizovana u hibridnom formatu. Dio radova je predstavljen uživo, a plenarna izlaganja u video formatu će biti dostupna za sve učesnike na zvaničnim stranicama Centra modernih znanja. Naučne radove je prijavilo više od 100 naučnih radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Mađarske, a neke od predstavljenih tema su: RODITELJSTVO U ADOLESCENCIJI – KAKO VASPITAVAM SVOJE DIJETE?, CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANjE I UČENjE KAO  FAKTOR VASPITNOG OSNAŽIVANjA PORODICE, ULOGA KVALITETE OBITELJSKIH INTERAKCIJA NA PONAŠANJA DJECE U VRŠNJAČKOM NASILJU, MLADI U BOSNI I HERCEGOVINI O BRAKU I ALTERNATIVNIM OBLICIMA PARTNERSTVA, DJECA I MEDIJI, RAZLIKUJU LI SE VASPITNI STAVOVI RODITELJA DJECE KOJA IGRAJU IGRE NA SREĆU I KOJA NE IGRAJU?, ULOGA BAKE I DJEDA U OBITELJI: MIŠLJENJA I STAVOVI MAJKI, KOMUNIKACIJA U PORODICI GLUVE I NAGLUVE DECE, SINOVI UBICE MAJKI, itd.

 “Problemi sa kojima se savremena porodica suočava i na početku XXI vijeka su i dalje siromaštvo, nezaposlenost, nasilje, međugeneracijsko razmimoilaženje, nedostatak ljubavi i razumijevanja, loša socijalna i zdravstvena zaštita, smanjenje članova domaćinstva, iseljavanje, migracije i drugi socijalni i ekonomski uticaji koji svakodnevno ugrožavaju funkcionalnost porodice. Upravo izazovi koji su stavljeni pred savremenu porodicu početkom XXI vijeka podstakli su nas da se bavimo ovom zahtjevnom temom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo uspjeli da realizujemo konferenciju i održimo kontinuitet uprkos izazovima epidemiološke situacije”, istakao je prof.dr. Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja. Konferenciju su podržali Roaming Electronics i Manja.