Novosti

Kategorija:
14.02.2022

Sedma međunarodna naučna konferencija "Društvene devijacije" će se održati u Banja Luci 09.09. i 10.09.2022. na temu "Poremećaji u ponašanju djece i mladih".

U današnjem (post)modernom, globalnom društvu kojeg karakterišu velike „tranzicijske tegobe“ razmatranje poremećaja u ponašanju i izučavanje ovih pojava jeste u isto vrijeme i moralno, humanističko, ekonomsko, sociološko i pravno pitanje.

Ovogodišnja konferencija posvećena  je problemima  socijalno neprilagođenog ponašanja djece  i mladih, kojom  želimo  upozoriti  na  potrebu  veće  stručne  posvećenosti  i  društvenog angažmana ovoj izuzetno važnoj problematici. S tim u vezi želimo govoriti o poremećajima u ponašanju sa kojim se svakodnevno susrećemo bilo u užoj ili široj okolini. Kako bismo ovaj problem sagledali iz ugla raznih naučnih disciplina, ponudili smo veliki broj podtema da bismo motivisali naučne radnike, ali i ljude sa bogatim praktičnim iskustvom, da kroz svoje radove pomognu u rasvetljavanju i rješavanju ovog društvenog problema.

Svi detalji o konferenciji, kao i uputstvo za autore, nalaze se u pozivnom pismu u prilogu.

Prilog:
Download this file (Pozivno pismo 2022.docx)Pozivno pismo 2022.docx[ ]60 kB
Kategorija:
26.08.2021
Kategorija:
20.07.2021

Peti građanski forum „OBEĆANO! UČINJENO?“ održan je 16.07.2021. u Prnjavoru sa ciljem promocije kulture dijaloga, ali i edukacije građana na koji način mogu da da budu aktivni učesnici promjena u svojoj mjesnoj zajednici i svom gradu. Projekat „OBEĆANO! UČINJENO?“ se realizuje sa ciljem povećanja svijesti i odgovornosti građana da se aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici, kao i izboru njihovih predstavnika u okviru mjesnih zajednica, te utvrđivanja da li se predizborna obećanja ostvaruju.

 

Gosti odbornici su bili Nemanja Lukić, Marina Đuraš i Mile Šljivić, a građani su učestvovali uživo u dijalogu u Centru za kulturu, ali i pratili live prenos na portalima Micromreža i Infoveza.

Neke od prihvaćenih i istaknutih građanskih ideja na ovom građanskom forumu su:

  • Da se pokrene inicijativa za izgradnju stanova za mlade bračne parove koje će opština Prnjavor jednim dijelom sufinasirati,
  • Da se u centru grada izgradi šahovsko polje za veliki šah kako bi osobe treće životne dobi mogli da upotpune svoje slobodno vrijeme i da se druže,
  • Da se postave oznake sa natpisima sela jer većina nije adekvatno označena, te da se u gradu postave oznake sa natpisima ulica i postave oglasne ploče u gradu kojih nema dovoljno.

Odbornici će se za navedene inicijative zalagati u skupštinskim klupama.

Video snimke svih pet panela iz gradova Banja Luka, Gradiška, Srbac, Laktaši i Prnjavor, građani mogu vidjeti na stranici Centra modernih znanja i Micromreža, te pratiti da li će ono što su odbornici rekli i obećali, ispuniti u svom radu u narednom periodu.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Kategorija:
19.05.2021

Iza nas su dva građanska foruma, održana u Banja Luci i Gradišci, koji su izazvali veliku pažnju javnosti, o čemu svjedoči preko 36 000 pregleda ova dva foruma putem društvenih mreža.

Forume organizujemo sa ciljem promocije kulture dijaloga, ali i edukacije građana na koji način mogu da da budu aktivni učesnici promjena u svojoj mjesnoj zajednici i svom gradu. Projekat „OBEĆANO! UČINJENO?“ se realizuje u svrhu povećanja svijesti i odgovornosti građana da se aktivno uključe u rješavanje problema u svojoj lokalnoj zajednici, kao i izboru njihovih predstavnika u okviru mjesnih zajednica, te utvrđivanja da li se predizborna obećanja ostvaruju.

Slijede forumi u Srpcu, Laktašima i Prnjavoru, koji će kao i prethodna dva, kroz interakciju građana i odbornika imati za rezultat usvojene građanske inicikative za koje će se odbornici dalje zalagati u svojim skupštinskim klupama.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

OBEĆANO! UČINJENO?
Kategorija:
07.04.2021

Kroz projekat OBEĆANO!UČINJENO? organizujemo niz građanskih foruma u Banja Luci, Gradišci, Laktašima, Srpcu i Prnjavoru, koje će građani moći da prate uživo putem portala Micromreža i Infoveza. Pozivamo sve građane da upute pitanje za odbornike putem mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Prvi forum će se održati u Banja Luci, 14.04.2021., a gosti odbornici su: Dijana Ješić, Dragan Banjac i Saša Lazić. U izazovnim vremenima važno je pokazati da je interes građana ispred svih drugih ciljeva, te da uvijek postoji mogućnost za dijalog i usaglašavanje inicijativa koje će doprinijeti opštem dobru. Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).