Novosti

Kategorija:
20.09.2020

V Međunarodna naučna konferencija „Društvene devijacije“ na temu “Porodica i savremeno društvo- izazovi i perspektive” održana je 18. i 19.09.2020. u Banja Luci. Tema konferencije je izuzetno aktulena. Porodica je u današnje vrijeme suočena sa brojnim teškoćama i problemima kako bi se održale i ispunile pretpostavljene funkcije i očekivane uloge. Promjene koje se odvijaju velikom brzinom u svim segmentima savremenog društva ostavljaju značajne posljedice na stanje, razvoj, ulogu i mjesto porodice u društvu. Cilj ovogodišnje konferencije je bio da se prezentuju dosadašnja iskustva stručnjaka i naučnih radnika, efikasna rješenja, pogledi i pristupi u vezi sa temom skupa, kao i rezultati istraživanja čija praktična upotreba može unaprijediti funkcionalnost savremene porodice.

 Konferencija je realizovana u hibridnom formatu. Dio radova je predstavljen uživo, a plenarna izlaganja u video formatu će biti dostupna za sve učesnike na zvaničnim stranicama Centra modernih znanja. Naučne radove je prijavilo više od 100 naučnih radnika iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Rusije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore i Mađarske, a neke od predstavljenih tema su: RODITELJSTVO U ADOLESCENCIJI – KAKO VASPITAVAM SVOJE DIJETE?, CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANjE I UČENjE KAO  FAKTOR VASPITNOG OSNAŽIVANjA PORODICE, ULOGA KVALITETE OBITELJSKIH INTERAKCIJA NA PONAŠANJA DJECE U VRŠNJAČKOM NASILJU, MLADI U BOSNI I HERCEGOVINI O BRAKU I ALTERNATIVNIM OBLICIMA PARTNERSTVA, DJECA I MEDIJI, RAZLIKUJU LI SE VASPITNI STAVOVI RODITELJA DJECE KOJA IGRAJU IGRE NA SREĆU I KOJA NE IGRAJU?, ULOGA BAKE I DJEDA U OBITELJI: MIŠLJENJA I STAVOVI MAJKI, KOMUNIKACIJA U PORODICI GLUVE I NAGLUVE DECE, SINOVI UBICE MAJKI, itd.

 “Problemi sa kojima se savremena porodica suočava i na početku XXI vijeka su i dalje siromaštvo, nezaposlenost, nasilje, međugeneracijsko razmimoilaženje, nedostatak ljubavi i razumijevanja, loša socijalna i zdravstvena zaštita, smanjenje članova domaćinstva, iseljavanje, migracije i drugi socijalni i ekonomski uticaji koji svakodnevno ugrožavaju funkcionalnost porodice. Upravo izazovi koji su stavljeni pred savremenu porodicu početkom XXI vijeka podstakli su nas da se bavimo ovom zahtjevnom temom. Veliko nam je zadovoljstvo da smo uspjeli da realizujemo konferenciju i održimo kontinuitet uprkos izazovima epidemiološke situacije”, istakao je prof.dr. Nebojša Macanović, predsjednik Centra modernih znanja. Konferenciju su podržali Roaming Electronics i Manja.